donderdag 30 juli 2015

Pavel van Houten en Judas

Pavel van Houten, videostill (camera: Josjah Kunkeler)


Eind augustus voert Theatergroep Suburbia de voorstelling Judas van Lot Vekemans op in de Groene Kathedraal (Marinus Boezem, 1996). Om deze ontmoeting tussen theater, beeldende kunst en religie kracht bij te zetten organiseren Suburbia en Land Art Live een aantal extra activiteiten. Kunstenaar Pavel van Houten is uitgenodigd zijn licht over de materie te laten schijnen.


Pavel van Houten (1984) studeerde af op Judas en maakte eerder over hem een installatie in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Voor deze gelegenheid maakt hij een videowerk dat na de voorstelling op verschillende plekken op het terrein te zien is. De beamers worden continu verplaatst en gaan zo telkens een nieuwe relatie aan met hun omgeving. 

In de beelden bevraagt hij de kracht én zinloosheid van rituelen, door zelf een ritueel uit te voeren waarbij geen direct doel zichtbaar is. Anders dan Jezus had Judas moeite met verspilling - bijvoorbeeld toen Maria de voeten van Jezus insmeerde met kostbare olie. Net als in het stuk zet Pavel daarmee de pragmatische Judas tegenover de verlichte Jezus.

Van 26 augustus t/m 12 september 2015 (woensdag t/m zaterdag)

Kijk voor meer informatie op de website van Suburbia 
Kaartverkoop voor Judas verloopt via Schouwburg Almere

Geen opmerkingen:

Een reactie posten