donderdag 17 september 2015

Land Art Flevoland & Expeditie land art


Spiral Jetty (1970) van Robert Smithson in Utah (VS)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Kunsthal KAdE in Amersfoort is vanaf zaterdag 19 september de tentoonstelling Expeditieland art te zien, samengesteld door gastcurator Sandra Smallenburg naar aanleiding van haar net verschenen boek. Land Art Flevoland organiseert in samenwerking met Kunsthal KAdE een aantal extra activiteiten: een speciale tour en vier discussieavonden in het KAdECafé.

 

Expeditie land art Tour: zondag 4 oktober

Omdat kunstenaar Marinus Boezem ruim aandacht krijgt in de tentoonstelling Expeditie land art bezoeken we tijdens deze tour op zondag 4 oktober zijn Groene Kathedraal in Almere. De dag begint in Kunsthal KAdE met een rondleiding door de tentoonstelling en voert verder langs het Observatorium van Robert Morris  in Lelystad en de Aardzee van Piet Slegers in Zeewolde. Onderweg wordt door gids Sanne Luteijn verteld over het ontstaan van de Land Art  werken, dat in Flevoland innig verbonden is met de totstandkoming van de polder zelf. Onderweg wordt  geluncht op een bijzondere locatie.

Zondag 4 oktober,  10:00 – 17:00 uur
Vertrek- en eindpunt Kunsthal KAdE in Amersfoort
Kosten: € 45,- per persoon (inclusief tentoonstelling en lunch)
Klik hier voor boekingen.Vier avonden lezingen en discussieDonderdag 24 september

Gastcurator Sandra Smallenburg zal aan het woord zijn over haar boek Expeditie Land Art dat de aanleiding vormt voor het maken van deze tentoonstelling. Zij neemt ons mee op haar bijzondere reis door Amerika, Groot-Brittannië en Nederland. Van de woestijn tot in het bos en door de polder,  biedt Sandra ons een uniek kijkje achter de schermen.

Sandra Smallenburg studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zij is sinds 1997 als kunstcriticus verbonden aan NRC Handelsblad, eerst als freelancer en sinds 2003 als redacteur beeldende kunst. Ze publiceerde in de Amerikaanse tijdschriften  ArtNews en Artforum. Op 3 september verschijnt haar boek Expeditie Land Art.

 


Donderdag 29 oktober

Twee speciale gasten maken deze avond hun opwachting, Marinus Boezem en Zeger Reyers.  Al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw is Marinus Boezem actief als kunstenaar en hij maakte een van de meest bekende Land Art kunstwerken in Flevoland: De Groene Kathedraal.  Boezem is een van de pioniers van Land Art in Nederland en zijn werk is ruim vertegenwoordigd in de tentoonstelling. Zeger Reyers behoort tot een jongere generatie kunstenaars. Hij staat bekend om zijn installaties waarin hij de artificiële, door de mens geschapen wereld confronteert met de natuur. Speciaal voor de tentoonstelling heeft hij een nieuw werk gemaakt: Free Floating Tree.

Op 29 oktober gaat Sandra Smallenburg in gesprek met Marinus Boezem en Zeger Reyers over hun werk, over Land Art en over de tentoonstelling.

 


Donderdag 26 november


Sinds 2013 hebben er bij vier van de zes grote land art werken in Flevoland bijzondere interventies plaatsgevonden, in het kader van het programma Land Art Live. De kunstenaars Melanie Bonajo, Rory Pilgrim, Zhana Ivanova en Feiko Beckers gaan op deze avond over hun interventies in gesprek met curator Martine van Kampen. Wat waren hun ervaringen en hoe hebben ze zich door de oudere kunstenaars laten inspireren? Focus van Land Art Live is onder meer de ‘sociale functie’ die de landschapkunstwerken in de loop der tijd gekregen hebben, als ontmoetingsplek voor gewone of bijzondere gebeurtenissen. De avond is een mooi moment om de tussenstand van dit programma op te maken én vooruit te kijken naar de toekomst. (Voertaal Engels)
Donderdag 17 december

Twee sprekers staan vanavond op het podium: Aurora Tang van The Center for Land Use Interpretation  (CLUI) in Los Angeles en dr. Anja Novak, kunsthistorica aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de lezingen zal ingezoomd worden op land art in de Verenigde Staten en de landschapskunstwerken van Amerikaanse kunstenaars in Nederland. Welk effect heeft land art op hoe we de omgeving waarnemen en zijn er overeenkomsten tussen de landen wat betreft de reflectie op land art d.m.v. kunst? (Voertaal Engels)LOOKING THROUGH THE LAND ART LENS - One of the most powerful things about Land Art is the way it can inspire a new way of seeing.  As one approaches sanctioned Land Art, everything else along the way–the surrounding markers and features–become more interesting and are imbued with a heightened significance and relevance.  In this presentation, Aurora Tang of the Center for Land Use Interpretation uses this “Land Art lens” to look at a number of iconic works of American Land Art and the places in which they are set.Aanvang discussieavonden: 20:30 uur

Toegangsprijs (incl. één consumptiemunt voor koffie of thee): € 7,50
Speciaal voor deze avonden is de tentoonstelling Expeditie land art geopend tot 20.00 uur. Deelnemers die voorafgaand aan het programma de tentoonstelling willen bezoeken krijgen 50% korting op de entreeprijs. Voor museumkaarthouders is de tentoonstelling gratis te bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten